Fiscale aftrekbaarheid

Wanneer je wilt doneren aan organisaties die hoog scoren op lijstjes van onafhankelijke onderzoeken zoals GiveWellThe Life You Can SaveAnimal Charity Evaluators of organisaties gerelateerd aan de Effective Altruism beweging is het vaak onduidelijk of je donatie in aanmerking komt voor een fiscaal voordeel in België, gezien deze organisaties zelden een kantoor hebben in België. 

Dankzij Transnational Giving Europe kan dit echter wel. Voorwaarde is dat de organisatie in kwestie een kantoor in Europa heeft en in dit netwerk van TGE opgenomen is. Voor alvast 3 toppers (Against Malaria Foundation, GiveDirectly en Schistosomiasis Control Initiative) kan je, mits een 5% kost, een fiscaal aftrekbare donatie doen. Je kan dit doen door te storten op:  

Rekeninghouder: Koning Boudewijnstichting, Brederodestraat 21 – 1000 Brussel
Bank: bpost bank
Adres: Koloniënstraat (P28) – 1000 Brussel
Rekeningnummer: 000-0000004-04
IBAN: BE10 0000 0000 0404
BIC: BPOTBEB1

Met als mededeling:
“TGE – UK – Against Malaria Foundation”
of
“TGE – GB – GiveDirectly UK”
of 
“TGE – UK – Imperial College London” voor Schistosomiasis Control Initiative  

“Van de gift zal een bijdrage van 5% afgehouden worden die bestemd is om TGE te helpen bij het aanmoedigen en vergemakkelijken van de grensoverschrijdende schenkingen. Het fiscale attest dat de Stichting u opstuurt in februari van ieder daaropvolgend jaar zal melding maken van het totale bedrag van de schenking.”

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Koning Boudewijn Stichting – Transnational Giving Europe op tge@kbs-frb.be of telefonisch op 02/5490231. 

Is je favoriete goede doel niet opgenomen in dit netwerk maar hebben ze wel een kantoor in Europa? Moedig dat goede doel dan zelf aan deze administratieve stap te nemen zodat meer Belgen en Europeanen kunnen doneren! Wij kunnen je informatie bezorgen die hen kan helpen overtuigen (een flyer van TGE plus de in te vullen administratie), hiervoor kan je mailen naar info@eavlaanderen.org. 

Heb je via deze weg kunnen doneren aan een andere ‘topper’ dan deze hierboven beschreven? Laat ons dit aub weten en we voegen ze hier toe. 

We proberen deze lijst up to date te houden, met dank aan Koning Boudewijn Stichting – Transnational Giving Europe.