Over ons

Effectief Altruïsme Vlaanderen is momenteel een groep vrijwilligers die interesse hebben in dit idee, zonder dat er sprake is van erg veel structuur. Je kan hier zien wat we doen, wie we zijn, onze afgelopen activiteiten en waar we van dromen op termijn.

Wat doen we

Momenteel focussen we ons op 2 doelen:
(1) het verspreiden van de ideeën van het effectief altruïsme (denken)
(2) het bouwen van een groep mensen die wat doen met die ideeën (doen)

(1) Verspreiden ideeën:
Dit kan verschillende vormen aannemen:
Lezingen: zelf georganiseerd of op uitnodiging. Van grote events tot huiskamerlezingen
Gastlessen of gastcolleges
Meetups: elkaar ontmoeten en (mogelijks) spreken over Effectief Altruïsme op café
Giving Games: is een interactieve spelvorm om een groep te leren nadenken over effectiviteit van goede doelen (filantropie). De groep krijgt informatie over bepaalde goede doelen en beslist op basis van een aantal factoren samen naar welk goed doel een bedrag zal gaan. Dit is in samenwerking met The Life You Can Save, die een bedrag sponsoren. Meer uitleg over Giving Games vind je dan ook op hun website.
Workshops rond burgerschapseducatie, of hoe het gedachtegoed van Effectief Altruïsme in de klas te gebruiken
Opiniestukken en krantenartikels: Zo verbeter je de wereld écht (De Morgen 15-10-2016), Wij willen zoveel mogelijk levens redden per geschonken euro (De Morgen, 08-11-2016), Reactie op kritiek op stuk door Maarten Boudry over Effectief AltruismeMusic For Life (De Morgen, 19-12-2016), Het ene goede doel is het andere niet (Het Laatste Nieuws 22-12-2016), Dagen zonder Vlees (Knack, 22-12-2017), Natuur als rechtspersoon (Knack, 24-03-2017), De effectiviteit van de dierenrechtenbeweging (De Morgen, 02-10-2017), Kies je goede doelen goed (De Tijd, 19-12-2017), Na de schandalen: hoe kiest u nu best uw goede doel? (De Morgen, 16-02-2018) en (Het Laatste Nieuws, 15-02-2018), Het vertrouwen in ngo’s (De Morgen, 18-02-2018), De ethiek van artificiële intelligentie (De Morgen, 21-04-2018), Is het ooit goed genoeg? (De Wereld van Sofie, Radio 1, 14-09-2018), Goede doelen steunen, dat kan veel efficiënter (Trouw, 21-09-2018), Slim doneren doe je zo (Knack, 04-12-2018), Debat over zin en onzin van De Warmste Week (Het Nieuwsblad, 19-12-2018), Politici, durf van mening te veranderen (Knack, 17-05-2019), Is het goed om geld aan bedelaars te geven? (De Standaard, 18-07-2019), De wikkende weldoeners (De Standaard, 24-07-2019)

– Website, Nieuwsbrieven (1, 2, 3) , Facebook & Twitter
– Boeken: Beter worden in goed doen (Stijn Bruers),  anderstalige boeken (EA International)

(2) Bouwen van een groep:
Stijn Bruers, Tobias Leenaert & Kris Martens zijn sinds eind eind 2015 bezig met Effectief Altruïsme te promoten in onze vrije tijd. Sindsdien proberen we steeds meer mensen te bereiken en een team op te bouwen rond dit gedachtegoed. Dit lukt aardig; sindsdien wordt de groep steeds groter. Iedereen die wat wilt doen is echter enorm welkom. Dit lijstje toont allerlei mogelijke to do’s.

Wie zijn we


Stijn Bruers

Stijn Bruers is doctor in de natuurkunde en doctor in de moraalfilosofie, met specialisatie in dierenethiek. Hij is auteur van boeken over milieufilosofie, ethiek, activisme en dierenrechten en hij geeft regelmatig voordrachten over deze onderwerpen. https://stijnbruers.wordpress.com/about/

Tobias Leenaert

Tobias Leenaert (1973) studeerde Germaanse talen en vergelijkende cultuurwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is oprichter en was lange tijd directeur van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief), de organisatie die mensen informeert over de voordelen van minder of geen vlees eten. Samen met Dr. Melanie Joy richtte hij onlangs het Center for Effective Vegan Advocacy op. Hij blogt over veggie aangelegenheid op www.veganstrategist.org, heeft een boek over veggie strategie en communicatie geschreven “How To Create a Vegan World: A Pragramatic Approach”, en is actief bij de Effectief Altruïsme beweging.

Kris Martens

Kris Martens is klinisch psycholoog , gedragstherapeut en doctoreert momenteel aan de KU Leuven. Hij geeft lezingen over Effectief Altruïsme en staat mee in voor de coördinatie van Effectief Altruïsme Vlaanderen.

Mihir Gupta

Mihir Gupta is a PhD student in Physics at KU Leuven and imec, working on biosensors for protein analysis. Mihir is mainly involved in EA KUL

Thomas Mermans

Thomas Mermans studeerde af in de Taal- en Letterkunde, Latijn & Engels (2015-2016)” en zet momenteel zijn studies verder aan de KU Leuven in de natuurwetenschappelijke richting. Het thema dat hij het belangrijkst vindt van Effectief Altruïsme is dierenethiek.

Lie Verrijssen

Lie Verrijssen is cultureel antropoloog en leerkracht, en werkt momenteel voor Unia.

Ben De Groeve

Ben De Groeve is afgestudeerd als bioloog, leerkracht en master in de milieusanering en het milieubeheer. Hij is bestuurslid van Sense, een Gentse studentenvereniging die sensibiliseert rond veganisme.

Berg Severens

Berg is burgerlijk ingenieur en koos omwille van EA voor het ondernemerschap. Dit ziet hij als een manier om in de toekomst misschien significante donaties te kunnen doen, volgens effectief altruïsme één van de meest effectieve manieren om impact te creëren.

Jeroen Willems

Jeroen Willems is een televisie-student op het RITCS in Brussel. Hij hoopt de ideeën van Effectief Altruïsme meer in de audiovisuele media te krijgen maar is ook op zoek naar andere manieren om zijn impact te vergroten. Zijn favoriete onderwerp om over na te denken en te praten is ethiek.

Jochen Vandenbergh

Jochen Vandenbergh werkt als copywriter en geeft ook Nederlands aan anderstalige nieuwkomers. Daarvoor werkte hij tien jaar als freelancejournalist. Hij schreef voor Het Nieuwsblad, De Standaard, Trends en Knack. Hij is een Effectieve Altruïst omdat er waarschijnlijk nog nooit zoveel mogelijkheden waren om de wereld te verbeteren dan diegenen die vandaag klaarliggen voor hoogopgeleide, welvarende mensen zoals hijzelf.

Gert Nelissen

Gert Nelissen is student geschiedenis en zedenleer aan de Hogeschool PXL. Hij werkt als project manager bij Mise en Place. Gert houdt zich (onder andere) graag bezig met het onderwijzen van Effectief Altruïsme aan leerlingen en medestudenten

Activiteiten tot nu toe

 • Lezing Introductie Effectief Altruïsme
  • Borgerhout – Stijn Bruers – 7/10/2016 (huiskamerlezing)
  • Gent  – Stijn Bruers –  7/12/2016 – in samenwerking met HuJo
  • Brugge – Stijn Bruers in gesprek met Nic Balthazar – 13/12/2016 – in samenwerking met HuisvandeMens
  • Halle – Stijn Bruers (Filocafé) – 14/3/2017 – in samenwerking met HuisvandeMens
  • Hasselt – Tobias Leenaert, Gert Nelissen & Kris Martens – 14/4/2017 – in samenwerking met HuJo
  • Mechelen – Stijn Bruers – 20/04/2017 – in samenwerking met Vrijzinnig Mechelen en VormingPlus
  • Leuven – Tobias Leenaert, Berg Severens & Kris Martens – 2/5/2017 –  in samenwerking met STUK
  • Antwerpen – Stijn Bruers, Ben De Groeve & Gert Nelissen – De Groene Waterman – 8/11/2017
  • Gent – Stijn Bruers – Nacht van de Vrijdenker – 18/11/2017
  • Gent – Kris Martens – door Jong Groen Stu Gent – 23/11/2017
 • Peter Singer over Effective Altruism
  • In samenwerking met Denkgelag –  Gent – 11/06/2016
  • Georganiseerd door Curieus – Leuven –  14/06/2016
 • Studiedag:
  • EAGxFlanders 2016 –  UGent –  Sam Deere, Tara Mac Aulay, Tobias Leenaert, Stijn Bruers & Kris Martens –  15/10/2016
 • Giving Games:
  • International School of Brussels – Gert Nelissen – ?
  • ? – Thomas – ?
  • ? – Gert Nelissen – ?
 • Meetups:
  • Hasselt – 16/11/2016 + 27/01/2017 + 24/05/2017
  • Gent – 30/11/2016
  • Brussel – 20/11/2016 + 1/2/2017 + 19/7/2017
  • Antwerpen – 2/12/2016 + 9/6/2017
 • Gastcollege over Effectief Altruïsme
  • The Center for Microbial Ecology and Technology (CMET, UGent) – Tobias Leenaert – 27/6/2017
  • Stijn Bruers – ?
  • Lie Verrijssen & Kris Martens – Bachelor-na-bachelor Intercultureel Management (CIMIC) – Thoms More Mechelen -17/10/2017
 • Workshops rond burgerschapseducatie
  • Kleur Bekennen Inspiratiedag  –  Lie Verrijssen & Kris Martens – 9/5/2017
 • Studentenvereniging Leuven
  • Introduction Effective Altruism – Stijn Bruers – 15/11/2016
  • Meetup – 7/12/2016 + 19/4/2017

Dromen

Op dit moment is Effectief Altruïsme Vlaanderen een groep vrijwilligers. Op termijn dromen we echter van meerdere professionele organisaties, op Vlaams, Belgisch of Europees niveau.

Als eerste kan je denken aan een organisatie die zich richt op de  effectiviteit van goede doelen; een meta-organisatie die aan filantropen aanraadt welke goede doelen meer en minder impact hebben. Het grote voorbeeld is hier uiteraard Givewell; de oprichting van deze organisatie was belangrijk voor de start van de Effective Altruism beweging. Maar ook The Life You Can Save van Peter Singer kan als voorbeeld van een meta-organisatie tellen.  In België bestaat Donorinfo ; een onafhankelijk informatiecentrum gericht op de factor financiële transparantie. Maar een organisatie gericht op impact (effectiviteit) bestaat voorlopig niet. Ook een gelijkaardige organisatie als het Nederlandse Effective Giving zou een interessante opstap kunnen zijn. “Effective Giving is een community van vermogensfondsen en filantropen die samen leren hoe wij onze unieke middelen in kunnen zetten om maximaal bij te dragen aan een betere wereld.”

(Indien je een student bent die dit leest: misschien een goed idee voor één of andere thesis of onderwerp voor een verslag?)

Hierbij aansluitend is een praktisch probleem dat de goede doelen waarvan de werkzaamheid het meest bewezen is, geen Belgische goede doelen zijn. Voor een fiscaal voordeel dient men dus te storten via Transnational Giving. Er zijn echter constructies mogelijk waardoor deze stap zou overgeslagen kunnen worden, gelijkaardig aan hoe het Center for Effective Altruism momenteel donaties begeleidt door fondsen.

Naast een meta-organisatie gericht op wat je met je geld kan doen, is een meta-organisatie gericht op studiekeuze en loopbaan interessant. 80000 Hours s hier het grote voorbeeld, met hun kennis en adviezen over welke loopbanen de grootste sociale impact kunnen hebben. Dit advies wordt vertaald in adviezen gericht op het grote publiek (online tools, boeken, blogs) maar ook individuele begeleiding. Voorlopig is dit onbestaande in Vlaanderen of België.

Ten derde is er de interessante sector van wereldburgerschapseducatie. We trachten op onze website een aanbod te voorzien voor leerkrachten, maar ook dit lijkt een markt aan te spreken waar er nog ruimte is om het gedachtegoed van Effective Altruism te verspreiden. Zie bijvoorbeeld de website van Kleur Bekennen. In het verlengde hiervan is een logische doelgroep ook studenten.

Studentenorganisaties rond het thema van Effectief Altruïsme, maar ook onderzoek naar prioriteiten, effectiviteit van goede doelen, impact van loopbaankeuzes en allerlei verwante onderzoeksdomeinen zijn uiteraard ook dromen.

Alle praatjes van onze studiedag (EAGxFlanders in 2016) zijn te vinden op ons YouTube kanaal (dankzij Jeroen Willems)